Skip to main content

Waarom slaap een kat bij je?

Waarom slaapt een kat bij je

Katten slapen per dag rond de 16 uur. Je kat zal op vele verschillende plaatsen slapen indien dat mogelijk is. In zijn kattenmand of kattenholletje en op de vensterbank omdat het daar lekker warm is. Maar ook dozen en de motorkap van je auto zijn favoriete plekjes van je kat.

Als je een kat toelaat op je kamer zal je merken dat hij al snel bij jou in bed wil liggen. Katten slapen graag met of op hun eigenaren. Als je van jong aan een kat in huis hebt en je de kitten bij je in bed nam dan weet je dat jonge katjes graag op je nek of zelfs je gezicht liggen.

De kat voelt zich veilig bij jou gezicht en ook je lichaam. Het is lekker warm op je lichaam en je kat houdt daarvan. Een kat is een gezelligheidsdier en je kat houdt van knusse zachte en warme plekjes.

Jij bent met andere woorden een knus, warm en zacht plekje waar je viervoeter heerlijk kan op uitrusten. Waarom slaapt een kat bij je, die vraag zien we hier wel vaker voorbij komen dus gaan we nu alle redenen opnoemen waarom een kat bij je slaapt.

Trixie Relax Iglo Luna
Trixie Iglo Minou
Curver Cozy Pet Bed

De bovenstaande kattenmanden zijn heel populaire bij katten.

Knus, zacht en comfortabel

Een kat houdt van zachte stoffen en ligt graag tussen plekjes waar hij knus kan uitrusten. Natuurlijk is een bed één van de meest geliefde plekjes voor je poes of kat. En al zeker wanneer je kat in bed bij je of op je kan liggen. Veel katten liggen in de schoot van hun baasje, ze voelen zich er veilig en beschermd.

De warmte van je lichaam

Een kat houdt van de warmte van je lichaam, hij kan dit snel waarnemen en weet dan ook dat als hij bij je komt liggen in bed of op je schoot dat hij lekker warm kan liggen. Je kat slaap vele uren per dag dus hij zal altijd het aangenaamste plekje opzoeken.

Je kat houdt van je

Een kat houdt van je als hij bij je slaapt. Je kan merken dat hij je graag heeft als hij rustig is en begint te spinnen zodra hij langs je ligt in bed. Als je kat miauwt dan praat hij tegen je en heeft hij je graag. Als je kat met zijn kopje tegen je been schuurt betekent dit dat hij dol op je is. Hij markeert jou als zijn territorium door zijn geur op je af te vegen.

Veiligheid

Een kat rust graag uit op een plekje waar hij een overzicht heeft over de omgeving. Hoge plekjes zijn hun favoriete. Een kat zal zich in een kattenholletje veiliger voelen als een gewone kattenmand.

Als jou kat veel bij je in bed komt liggen zoekt hij warmte en veiligheid op bij jou. Een kat voelt zich op zijn gemak bij zijn baasje en wil dan ook zo dicht mogelijk bij je in zijn beschermde omgeving liggen.

Je lichaamsgeluiden

Een kat hoort veel beter als mensen, als hij op je buik ligt of langs je hoort hij je ademhaling, hartslag maar ook je spijsverteringsstelsel. Je kat komt tot rust van deze geluiden en ligt maar al te graag in je schoot warm en knus. Hij kan hier zijn oogjes sluiten, genieten van veiligheid, warmte, zachtheid en de geluiden van jou lichaam. Geloof ons maar je kat houdt van je als hij bij je komt liggen 😊!

Je geur

Een kat kan geuren veel beter waarnemen dan mensen. Natuurlijk wel niet zo goed als een hond maar toch vele malen beter als een mens. Je kat ruikt je van ver, hij kan afhankelijk van de geur weten waar je slaapt. Een kat zal je markeren als zijn territorium door met zijn kopje over je been te schuren. Zo verspreidt hij zijn geur op zijn eigendom en dat ben “jij”.

kat slaapt in je bed

De nadelen van katten in je bed

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen als je een kat bij je laat slapen. Een kat likt zijn eigen wel dagelijks af maar het is en blijft een dier. Hij rolt buiten in het zand, modder en wie weet wat nog allemaal. Als jij een kat hebt die nooit buitenkomt kan het vanzelfsprekender zijn om je kat bij je te laten slapen.

  • Als je kat veel buiten gaat is hij vuil, je wilt geen vuile kat bij je in bed nemen. Zo zal je kat vol met bacteriën zitten.
  • Als je allergisch bent van katten is het aangeraden om je kat niet bij je te laten slapen. Je eigen gezondheid is ook van groot belang! Hoe graag je ook houdt van je lieve kat denk eraan dat je ook aan je eigen moet denken.
  • Een kat kan in sommige gevallen ook ziektes doorgeven aan mensen, dit is wel zeer zelden maar toch een argument om niet met je kat in bed te liggen.
  • Laat je kat ook goed inenten tegen ziektes en zorg ook dat hij een vlooienband draagt zodat hij zeker geen beestjes mee naar binnen brengt.
Denk eraan een kat bij je laten slapen heeft ook vele voordelen voor je mentale gezondheid. Katten helpen tegen depressie en eenzaamheid en een kat hebben kan je gelukkig maken. Katten zijn nu eenmaal gezelligheidsdieren en houden ervan om opgerold in je schoot te liggen.

 

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel waarom je kat zo graag bij je ligt.Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *