Skip to main content

Drinkfontein Test 2023

 

 

De beste drinkfontein voor ieders budget

 

drinkfonteinen

CELLAVI XL Kattenfontein

High End

 

waterfontein huisdier

LifeGoods drinkfontein

Mid Range

 

drink plaats kat

Catit Fresh And Clear

Budget

 

 

beste drinkfontein

Meestal is de keuze aan drinkfonteinen zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor drinkfonteinen

✅ Betrouwbare partners

TIP: Sommige katten drinken enkel uit een stromende kraan, de oplossing voor deze katten is het plaatsten van een waterfontein.

De beste drinkfonteinen vind je hier

Hou jij van je kat of hond en merk je dat hij veel te weinig drinkt? Geen zorgen, je moet niet direct panikeren een kat drink sowieso al minder als bijvoorbeeld een hond dit komt omdat ze hun drinken uit voedsel halen normaal gezien. Een drinkfontein of waterfontein kan een uitstekende oplossing zijn om het drinkgedrag van je viervoeter te stimuleren.

Een kat houdt van vers en proper water, doordat het water niet stil staat weet hij dat het van betere kwaliteit is als stilstaand water. Vraag ons niet waarom maar dit zal met de evolutie te maken hebben. En dit is trouwens niet enkel op katten van toepassing, de meeste dieren geven de voorkeur aan stromend water als de kans zich voordoet.

Verder is een drinkfontein of katten drinkplaats handig als je enkele dag uit huis bent om je kat of hond te voorzien van vers water. Zorg er natuurlijk wel voor dat je je kat of hond ook van eten voorziet, leg genoeg brokken of gebruik een automatische voederbak.

Nu je een idee hebt waarom een drinkfontein de betere keuze is voor je viervoeten is het tijd om de beste drinkfonteinen uit te lichten. Op deze pagina vind je een top 10 terug met de beste drinkfonteinen.

Wij hebben naar honderden gebruikersbeoordelingen gekeken en ook naar andere specificaties om zo de beste modellen aan te kunnen bevelen. Buiten deze handige top 10 vind je ook nog meer informatie zoals, wat een drinkfontein is, waarom je het moet kopen, en hoe het werkt.

Verder vind je alle voor en nadelen, een volledige koopgids met alle specificaties waar jij op moet letten bij de aankoop van een waterfontein maar ook een stappenplan hoe je een drinkfontein moet schoonmaken.

Drinkfonteinen TOP 10

Model Review
1 Petwant W1 Drinkfontein Petwant W1 Drinkfontein

90.5%

“Mooi design, nagenoeg geruisloos en een mooi formaat, een aanrader!”

ReviewPrijs
2 CELLAVI XL Kattenfontein CELLAVI XL Kattenfontein

93.33%

“Zeer eenvoudig in gebruik en onderhoud, mooi design, handige LED-verlichting en een succes bij de katten.”

ReviewPrijs
3 TrevoPet Drinkfontein TrevoPet Drinkfontein

90.83%

“Het is echt een stille fontein, met mooie waterstralen waar de katten graag uit drinken.”

ReviewPrijs
4 LifeGoods drinkfontein Meest populair LifeGoods drinkfontein

94.17%

“Mooi drinkfontein, best stil, goede kwaliteit maar echter prijzige filters.”

ReviewPrijs
5 Petsafe Drinkwell Platinum Petsafe Drinkwell Platinum

85.67%

“Deze drinkfontein is een prima middel om je katten altijd van fris en gefiltreerd drinkwater te voorzien.”

ReviewPrijs
6 Catit Fresh And Clear Catit Fresh And Clear

84.17%

“Groot water reservoir. Vooral de level indicaties zijn handig in gebruik.”

ReviewPrijs
7 Pets & More Els Pet Drinkfontein met filter Pets & More Els Pet

90.83%

“Ziet er mooi en high tech uit en maakt niet veel herrie. Makkelijk te onderhouden.”

ReviewPrijs
8 Moowi Luxe Drinkfontein met LED Moowi Luxe Drinkfontein

91.67%

“Prima kwaliteit. Sensor is een voordeel. Mooi design.”

ReviewPrijs
9 Lovely Pets Drinkfontein voor katten Lovely Pets Drinkfontein

86.17%

“Klein witte drinkfontein, ideaal voor kleinere huisdieren.”

ReviewPrijs
10 Violar Dieren Drinkfontein Violar Dieren Drinkfontein

92.67%

“Violar Dieren Drinkfontein voldoet de eisen. Mooi om te zien en een goed formaat.”

ReviewPrijs

 

Wat is een water- drinkfontein?

 

Waarom een Drinkfontein kopen?

Als je een week weg moet van huis kan een drinkfontein de juiste oplossing zijn, samen in combinatie met een voerautomaat voor katten. Een kat kan net zoals de mens maar 3-4 dagen zonder water. In sommige gevallen kan je kat langer overleven maar het is absoluut niet aangeraden. Een drinkfontein is de ideale oplossing als je het drinkgedrag van je kat wilt stimuleren. Katten drinken veel liever van stromend water omdat dit een zuiver en vers gevoel geeft voor je hun. Dit zal waarschijnlijk genetisch bepaald zijn maar de meeste dieren zullen liever van stromend water drinken dan van een stilstaande bron water. Stilstaande bronnen van water kunnen bacteriën bevatten en andere vuile elementen.

Een waterfontein geeft rust voor je kat, het komt natuurlijk over en je kat zal dit zeker waarderen. Als je je kat echt een plezier wilt doen overweeg dan zeker de aanschaf van een drinkfontein, hij zal dit zeer zeker appreciëren.

Verder is het water altijd vers en schoon, dit komt door de circulatie en de waterfilter. Doordat het water stroomt, komt er ook meer zuurstof in het water, waardoor het water altijd vers ruikt voor je viervoeters.

Voordelen van een Drinkfontein

Het geluid en de beweging van het water maken het aantrekkelijker om te drinken voor je viervoeter, verder blijft het water altijd vers en schoon dankzij de filters die standaard in zijn begrepen. Een extra kenmerk die de meeste drinkfonteinen hebben tegenwoordig is dat ze muisstil zijn. Je kat echter zal het water voldoende horen en dit werkt als extra stimulatie om voldoende te drinken.

✅ De meeste drinkfonteinen bevatten een filter

✅ Je kat drinkt meer ze houden van stromend water

✅ Het water blijft langer schoon dankzij de filter en circulatie

✅ Altijd vers water binnen handbereik, zelf wanneer jij er niet bent.

✅ Je moet een waterfontein meestal 2x per week bijvullen

✅ Stromend water is aantrekkelijker om van te drinken

Nadelen van een drinkfontein

 • Duurder dan een waterbakje
 • Schoonmaken neemt meer tijd in beslag
 • Je moeten de filter om de 3-4 weken vervangen

 

 

katten drinkplaats

Hoe werkt een Drinkfontein?

Een drinkfontein of katten drinkplaats voor katten is een systeem dat uit meerdere elementen bestaat. Een waterreservoir, hier doe je het water in, meestal heeft deze een inhoud vanaf 1 liter tot 5 liter water, dit om voldoende water te kunnen garanderen voor je viervoeter.

Om het water te laten circuleren wordt meestal gebruik gemaakt van een pomp. Zo blijft het water vers en wordt het water ook voorzien van zuurstof waardoor nare geurtjes weg blijven. Verder hebben alle drinkfonteinen tegenwoordig ook een filtersysteem die je moet vervangen om de 3-4 weken. Deze moet je natuurlijk wel extra bijbestellen zodra deze op zijn. Een filter haalt alle onzuiverheden uit het water. Een waterafvoer zorgt er dan weer dat het water weer in de circulatie gebruikt kan worden.

TIP: Een kat bestaat voor 60% uit water, net zoals mensen moet hij dagelijks voldoende water drinken om gezond te blijven. Een kat heeft ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht nodig per dag. Een kat van 4 tot 5 kilo heeft ongeveer 200-250 ml water nodig per dag.

 

Drinkfontein Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van een drinkfontein is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria. Een van de belangrijkste specificaties is dat drinkfonteinen stil moeten zijn. Je wilt immers niet dat er een geluid van stromend water 24/24 door je huis te horen is, tenzij dat natuurlijk je ding is. Verder moet je er voor zorgen dat de inhoud groot genoeg is zodat je niet te veel moet bijvullen. Denk eraan dat je in de meeste gevallen 2 keer het water moet bijvullen afhankelijk van de grootte.

 • Weinig Lawaai
 • Inhoud
 • Smart app
 • Materiaal
 • Waterpomp
 • Diffuser
 • Energieverbruik
 • Prijs

Weinig Lawaai

Bijna alle drinkfonteinen zijn gemaakt om zo stil mogelijk te functioneren, kijk zeker goed naar de gebruikersbeoordelingen van de drinkfontein die je wilt aanschaffen hier kan je in de meeste gevallen een beeld krijgen of ze werkelijk voldoende stil zijn.

Inhoud

Inhoud kan gaan van 1 liter tot 3 liter of meer. Als je kat 200 ml water per dag drink dan moet je 0,2*7 doen dat komt neer op 1,4 liter per week. Maar ga vanuit dat je kat altijd 1,5 water per week zal drinken. Let dus altijd goed op als de drinkfontein niet leeg is, je wilt je kat voldoende van water voorzien, zeker als je enkele dagen van huis bent controleer je eerst of het waterreservoir volledig vol zit!

Smart app

Als je graag volledige controle over de drink gedrag van je viervoeter wilt zijn er tegenwoordig ook waterfonteinen die je kan verbinden met een app, zodat je alles kan zien, hoeveel water je kat drinkt per dag, hoeveel water er nog in het reservoir zit en andere handige dingen. In sommige gevallen kan je zelfs de stroomsterkte instellen vanaf afstand.

Materiaal

De meeste drinkfonteinen zijn gemaakt van RVS, plastic of keramiek.  Elke materiaal heeft zijn eigen voordeel zo zijn RVS drink bakken zijn makkelijk schoon te maken. Sommige katten houden niet van roestvrijstaal, het voelt ijskoud aan en in sommige gevallen kan hun kin geïrriteerd raken door aanraking hiermee. Keramiek is duurzaam maar breekbaar. Keramiek ziet er het mooist uit en ook je kat heeft liever een keramieken bak als een RVS. Plastic of kunststof drinkfonteinen zijn tegenwoordig echter de standaard, deze hebben een combinatie van duurzaamheid en is eenvoudig schoon te maken. Extra leuk is dat in deze ook in de vaatwasser kunnen als dit uitdrukkelijk staat aangegeven.

 

drink fontein voor kat of hond

Waterpomp

De pomp laat het water circuleren en zorgt dat het water een frisse geur heeft doordat het voorzien wordt van zuurstof.

Diffuser

Dit is het element waar het water uitkomt. Er zijn veel mogelijkheden, zachte waterstalen, borrelend water, of een continue waterstroom. Afhankelijk van de voorkeur van je kat.

Energieverbruik

Een drinkfontein verbruikt helemaal niet veel maar toch zijn er soms opties om uit te besparen. Zo zijn er drinkfonteinen met die detecteren als je kat in de buurt is en dan pas aanschieten.

Prijs

De prijzen beginnen vanaf 30 €, en deze zijn dan al voldoende qua duurzaamheid en functies. Voor grotere modellen betaal je dan al gauw 65 €. Denk eraan dat je ook filters moet bijkopen om de zoveel tijd. Je moet de filter van je drinkfontein ongeveer 1 keer per maand vervangen, dus als de standaard bijgeleverde filter op zijn moet je deze apart bijbestellen. Het kost natuurlijk wel wat, maar dit moet je natuurlijk over hebben voor je lieve viervoeter.

TIP: Van nature halen katten het meest vocht uit hun eten, een muis bestaan bijvoorbeeld uit 70 % vocht. Hierdoor gaan ze minder snel drinken als bijvoorbeeld honden. Een kattenfontein zal dienen als een stimulans om met het water te spelen en meer te drinken.

 

Hoe maak je een drinkfontein schoon?

 

Hoe reinig ik een Drinkfontein? Stappenplan

Veel mensen vragen zich of hoe ze hun drinkfontein het best schoonmaken. En juist om die reden hebben we hier een stappenplan neergezet zodat jij makkelijk de waterfontein voor je kat of hond kan schoonmaken vanaf nu. Lees hieronder de stappen die jij moet ondernemen om je drinkfontein terug als nieuw op te poetsen. Je kan elke maand de drinkfontein proper maken op deze manier. Denk er ook aan dat je eens per maand de filter moet vervangen.

 1. Trek de stekker van de drinkfontein uit het stopcontact.
 2. Maak de watertank leeg.
 3. Maak alle onderdelen los.
 4. De waterpomp moet je niet reinigen. Maak de waterpomp nooit nat je kan de pomp beschadigen als je het toch zou doen.
 5. Maak elk onderdeel proper met water en verdunde azijnoplossing 20% azijn – 80 % water. Gebruik een spons om alles goed proper te maken.
 6. Spoel goed na met zuiver water.
 7. Droog alles goed af met een droge handdoek.
 8. Vervang de filter eens per maand.

 

beste drinkfontein

Meest gestelde vragen over Drinkfonteinen [FAQ]

Als je kat extreem veel drink kan dit wijzen op een onderliggende aandoening zoals nier- of urinewegenproblemen, in sommige gevallen kan het te wijten zijn aan suikerziekte of aan schildklierproblemen. Meestal is het probleem niet zo erg als je denk, ga naar de dierenarts en laat je kat controleren en leg het probleem uit.

Sommige katten drinken alleen maar van stromend water en net daarom kan een drinkfontein een oplossing zijn om je kat te stimuleren meer te drinken. Zet de drinkfontein op een rustige plaats liefst van al niet naast het eten van je kat, sommige katten vinden het zelfs niet leuk om te drinken naast hun etensplek. En als we het toch hierover hebben zet nooit je eten, drinken of de drinkfontein dicht bij een kattenbak. Je kat zijn drink en eetlust kan nadelig beïnvloed worden als je het toch zou doen.

In bijna elke drinkfontein zit een filter, de reden is duidelijk zodat het water gefilterd wordt denk aan kalk en andere onzuiverheden. Zo zal het water altijd vers en schoon zijn en je viervoeter zal dit zeker waarderen.

Als je kat niet uit zijn waterbakje drinkt maar enkel als je de kraan openzet, dan kan het noodzakelijk zijn om een drinkfontein aan te schaffen. Katten zijn van nature geneigd te drinken van een stromende waterbron. Stilstaand water is meestal vuil en vol bacteriën vandaar dus dit instinctief gedrag.

De meeste filters gaan 3 – 4 weken mee. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid katten of honden die drinken van je drinkfontein. Verder speelt het merk en kwaliteit van de filter ook een rol.

Laat ons je gerust stellen, drinkfonteinen zijn volkomen veilig voor je kat of hond. Zorgt wel dat alles goed onderhoud zo moet je het water 1-2 keer per week verversen en ook de filter moet om de 3-4 weken vervangen worden. Verder is het ook van belang dat je eens om de 6 maanden afhankelijk van de waterkalk aanslag enz… alles grondig schoonmaakt, dit kan je met afwasmiddel doen of met azijn. Zorg dat je na het proper maken alles voldoende afspoelt met vloeiend water, je wilt altijd vermijden dat je kat zeepresten drink.