Skip to main content

Hoeveel uur slaap een kat

hoeveel uur slaapt een kat

Als je een kat hebt dan weet je dat je kat letterlijk overal ligt te slapen. Op het tapijt, in de zetel, in zijn kattenmand, bovenop je kast, in je bed, op de motorkap van je wagen, in dozen, in de fruitmand enz…

Je vraagt je af bij jezelf of dit nog normaal is? Telkens als je jou kat ziet ligt hij te slapen. Je bent misschien ongerust is het wel normaal dat je lieve kat of kitten zolang slaapt?

Laat me je eerst en vooral geruststellen, dit is volkomen normaal. Een kat heeft zeer veel rust en slaap nodig, een kat slaapt gemiddeld 16 uur per dag.


Trixie Iglo Minou
Curver Cozy Pet Home

Wist je dat je met een degelijke kattenmand je kat dolgelukkig maakt? Je kat zal het zéér waarderen dat je dit voor hem over hebt.

Hoeveel uur slapen jonge kittens?

Net als baby’s moeten jonge kittens veel langer slapen als volwassen katten. Een kitten slaapt ongeveer 20-24 uur per dag. Je zal merken dat je kitten zijn oogjes bijna altijd dicht heeft en dat hij altijd in zijn kattenmandje of in je bed ligt te slapen.

Katten hebben net als de meeste zoogdieren een REM fase in hun slaap. Hier zullen ze dus dieper slapen maar ook dromen. Een kat heeft gevoelens dus hij zal dromen van prooien vangen, springen over de daken, hij droomt zelfs dat hij slaapt in je schoot.

Een kat slaapt veel maar is in de meeste gevallen semi-alert. Als er een prooi of gevaar in zijn omgeving is zal je kat snel wakker worden. De geur en hoor zintuigen functioneren en zijn alert. Als je kat slaapt laat hem dan maar best lekker liggen i.p.v. zijn rust te verstoren.

Welke uren zijn katten het meest actief?

Een kat is veel actiever bij zonsopgang en zonsondergang. Je kat kan heel goed in het donker zien dus hij is vroeg in de ochtend al wakker om potentiële prooien te vangen. Katten passen hun slaappatroon ook aan hun baasje aan. Je kat houdt van je dus hij wil zoveel mogelijk wakker zijn op de momenten dat jij ook wakker bent.

Laat nooit je licht hele dag aanstaan in je huis niet alleen kost dit veel het zal ook het slaappatroon van je kat beïnvloeden. Kunstmatig licht kan dus met andere woorden de biologische klok van je kat negatief beïnvloeden.

kat slapen

Donkere regen dagen

In de winter als het veel sneeuwt en regent zal je kat meer slapen. Net als mensen voelen katten zich in regenachtige winterdagen minder actief. Het omgekeerde kan ook gezegd worden over zomerdagen. Je kat zal veel actiever zijn net zoals wij.

Omgevingsgeluiden

Zijn er veel omgevingsgeluiden in de nabijheid van je huis? Woon je langs een drukke weg of misschien woon je net naast het treinspoor? De omgeving speelt ook een grote rol bij het slaappatroon van je kat. Als er de hele dag voortdurend geluiden zijn zal je kat minder diep slapen en veel alerter zijn.

Heb je verschillende katten of ben je van plan heel je leven huisdieren bij je te hebben. Denk zeker hieraan als je van plan bent om te verhuizen.

TIP: Dubbele beglazing helpt het geluid rond je woning te filteren.
TecTake Lilou

Slapen op een hoge plek

Je kat voelt zich op zijn gemak als hij op een hoge plek de omgeving in het oog kan houden. Grote krabpalen zijn voorzien van deze plekjes. Je kat zal hoge plekjes uitzoeken indien mogelijk denk hierbij aan je kasten. Het is belangrijk dat je kat verschillende favoriete plekjes in huis heeft.

Een goede kattenmand is het beste cadeau wat je aan je kat kunt geven. Maar ook een radiatorhangmat en een krabpaal met zitplekken zijn favoriete plekjes voor je viervoeter. Hij zal deze plekjes zeker waarderen en nog meer van je houden.

kat ligt met pootjes naar binnen

Als je kat met zijn pootjes naar binnen ligt betekent dit dat hij heel relaxed is en comfortabel. Je kat ligt super knus met zijn pootjes naar binnen gevouwen. Als je dit ziet laat je de kat best gewoon liggen op zijn gemak.Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *